Sund livsstil
Antallet af personer med risiko for udvikling af eller med livstilsygdomme er stigende i Danmark. 470.000 danskere lever i dag med en hjerte-kar-sygdom og 270.000 har diabetes.
Der er dog en stor mængde forskning, der viser, at både hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes kan forebygges og behandles med fysisk aktivitet.
Holdspil er særligt velegnet, fordi fællesskabet ofte medvirker til at motivere den enkelte. Intensiteten er vigtig, og i holdspil kommer pulsfrekvensen nemmere op på det anbefalede niveau uden, at aktiviteten føles lige så hård som ved fx løb. Det virker positivt på konditionen, kan sænke blodtrykket og øge insulinfølsomheden. Samlet set medvirker det ofte til at forbedre livskvaliteten for den enkelte.
Repræsenterer du en kommune, en arbejdsplads eller anden organisation, som ønsker at styrke idrætsdeltagelsen for personer med livsstilssygdomme? Eller er I allerede i gang med et interessant tiltag, der forsøger at skabe aktive fællesskaber? Så vil vi gerne invitere til et samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed.
Ude på sundhedscentre og i foreningslivet klæder vi frontpersonale på til at kunne igangsætte, organisere og gennemføre holdspil og andre fællesskabende aktiviteter for borgerne, så de føler sig trygge ved at benytte og tilpasse holdspil i arbejdet med ældre samt mennesker med livsstilssygdomme.
Center for Holdspil og Sundhed undersøger fysiske og psykosociale effekter af forskellige holdspil og andre tilpassede holdbaserede aktivitetsformer i idrætsforeninger eller i kommunalt regi.
Derigennem øger vi løbende vores forståelse af, hvad der motiverer og fastholder personer i et sundt aktivitetsmønster. Gennem afprøvning og sammenligning af forskellige træningsformer øger vi samtidig vores viden om, hvordan effekten af træningen optimeres.
Center for Holdspil og Sundhed udvikler og arrangerer forskellige former for holdspil for målgruppen, som fodbold og floorball, men også motionscykling i hold.
Center for Holdspil og Sundhed kan hjælpe med at:
- Inspirere og give medarbejdere kompetencer i at facilitere holdspil og andre holdbaserede træningsformer. Fx har vi sammen med DGI lavet forløbet "Motion og fællesskab for alle".
- Skabe sammenhæng mellem kommunale træningstilbud og foreningsliv gennem vores partnerskaber på tværs af kommuner, patient- og idrætsforeninger
- Give borgerne et mere effektivt rehabiliteringsforløb
- Evaluere og formidle resultater
Forskningsprojekter
AFSLUTTET PROJEKT
Et studie med fodboldtræning 2 x 30 minutter om ugen viste, at det er et mere effektivt redskab til at behandle forhøjet blodtryk end lægelige anbefalinger om sundhed og kost.
Fysisk inaktivitet blandt befolkningen udgør en betydelig faktor i den stigende forekomst af hjerte-kar-sygdomme og andre livsstilsrelaterede sygdomme, såsom forhøjet blodtryk og sukkersyge.
Sammenlignet med kontinuerlig træning som fx løb, kan holdspil være med til at øge fællesskabsfølelse og øge den sociale kapital. Vi har adskillige eksempler på at ”venskaber for livet” er opstået under mange af de allerede gennemførte projekter i Center for Holdspil og Sundhed.
De positive fysiologiske og sociale effekter af holdspil taget i betragtning, er det naturligt, at holdspil som behandlingsform vinder større og større indpas i både kommunalt regi og i det organiserede foreningsliv (Motionsfloorball, Håndboldfitness og Fodboldfitness).
Derfor er det yderst interessant at undersøge holdspil som behandlingsform. Måske endnu vigtigere er det at undersøge, hvordan holdspil som behandlingsform bedst kan implementeres og forankres i både kommunalt regi, den organiserede foreningsidræt og i patientforeninger.
Altafgørende for en vellykket implementering er frontpersonale, som er klædt bedst muligt på til at løse den opgave det er at optimere holdspil som behandlingsform.
Fakta om projektet
Projektet var delt op i to.
Et projekt med diabetikere:
Studier viser, at bare 2 x 60 min ugentlig fodboldtræning forbedrer den fysiske kapacitet og reducerer forekomsten af kropsfedt. Derudover øger fodbold insulin sensitiviteten og reducerer blodsukker niveauerne blandt midaldrende og utrænede mandlige diabetikere.
Publikationer:
- A preliminary study: effects of football training on glucose control, body composition, and performance in men with type 2 diabetes
- Soccer training improves cardiac function in men with type 2 diabetes
Et projekt med hypertensive:
Et andet studie med fodboldtræning 2 x 30 minutter om ugen viste, at det er et mere effektivt redskab til at behandle forhøjet blodtryk i forhold til lægelige anbefalinger om sundhed og kost. Faldet i blodtryk var også meget højere end det man normalvis ser ved konditionstræning, såsom løb eller cykling med moderat intensitet. Fodboldtræning er altså et alternativ til traditionel behandling af forhøjet blodtryk hos mænd.
Publikationer:
Soccer improves fitness and attenuates cardiovascular risk factors in hypertensive men.
Støttet af
Kontakt
Professor Jens Bangsbo
AFSLUTTET PROJEKT
Hvordan laver man en aktivitet, der kan motivere folk med hårdere fysisk arbejde til, at de kommer over den barriere af træthed, de føler?
Et forskningsprojekt blandt rengøringsassistenter sender et positivt budskab: Holdspil i de rette rammer har potentiale til at få alle i gang med at motionere.
Formål
Det overordnede formål med projektet var at finde ud af, hvordan og i hvilke kontekster holdspil kan indgå i et træningstilbud på arbejdspladsen og nå kvindelige rengøringsassistenter - en målgruppe, der har en alarmerende dårlig sundhedstilstand og uden nem tilgang til fysisk aktivitet.
Gennem afvikling og evaluering af et interventionsprogram på en arbejdsplads med forskellige former for fysisk aktivitet inklusive holdspil blev det undersøgt, hvorvidt et sådant projekt levede op til deltagernes behov, fremmede interessen og opfordrede til aktiv deltagelse.
Fakta om projektet
Deltagerne var kvinder i alderen 27-62 år med et gennemsnit på ca. 40 år. Der varmange forskellige nationaliteter blandt kvinderne, der stammer fra Tyrkiet, Marokko, Indien, Serbien, Makedonien, Kosovo, Danmark og Kina.
Forskerne havde stor opmærksomhed på at udvikle de rette rammer omkring træningen:
- Deltagerne havde medindflydelse på aktiviteterne. De havde mulighed for at forklare os om deres ønsker. De søgte fx fysisk velvære i forhold til deres hårde job, så der var meget fokus på at varme godt op og at få ømme muskler løsnet
Der var et stort element af leg i aktiviteterne - Reglerne for spil blev tilpasset, så alle deltagere var inkluderet – det handlede fx mere om at aflevere til hinanden end at lave driblinger
- Der var fokus på ikke at blive skadet – de spillede med blødere bolde end man normalt gør
- Projektet havde gode – kvindelige - instruktører
- Der var trygge rammer i en hal, hvor de muslimske kvinder kunne tage tørklæderne af
- Der var udspænding med musik som afslutning
Projektets intervention og de efterfølgende interviews skal udgives i en rapport om ’best practices’. Forskerne ser allerede tydelige perspektiver i, hvordan de rigtigt sammensatte rammer om holdspilstræning kan bruges med fordel på mange forskellige arbejdspladser.
Støttet af
AFSLUTTET PROJEKT
Studie om effekten af holdspil med få deltagere som alternativ til styrketræning på forebyggelsescentre.
Fysisk aktivitet er essentiel i i behandlingen af kroniske sygdomme, men udfordringen ligger i at motivere og fastholde mennesker i en aktiv livsstil.
Der blev kun fundet små forskelle mellem de to træningsformer. Holdspilstræningen efterlod deltagerne med en mere markant forbedring af blodtrykket, imens funktionel kapacitet i form af præstation i rejse-sætte-sig test blev forbedret mere efter fitnesstræning.
Resultaterne af projektet kan læses her.
Formål
Formålet med projektet var:
-
At undersøge sundhedseffekten af 12-16 ugers træning med holdspil sammenlignet med, den normalt benyttede, fitnesstræning for voksne diagnosticeret eller med risiko for udvikling af kronisk sygdom.
-
At undersøge den betydning deltagerne tillagde de to forskellige træningsaktiviteter. Målet var at nuancere, hvordan organisering og relationer bidrog til fastholdelse - både under forløbet og efterfølgende.
-
At udvikle sundhedsfremmende holdspilsaktiviteter til implementering i kommunale sundhedscentre.
-
At undersøge, hvordan 'Motion på recept' og 'Holdspil på recept' organiseres og implementeres på forebyggelsescentret.
-
At undersøge, hvad der muliggør og begrænser ændringer i træningsrutiner hos deltagerne, mens de er på forebyggelsescenteret og bagefter i et længere hverdagsperspektiv.
Fakta om projektet
For at undersøge sundhedseffekten af 12-16 ugers træning med holdspil deltog mænd og kvinder i alderen 18-80 år med kroniske sygdomme eller i risiko for at udvikle kronisk sygdom.
Projektet var et tre-årigt samarbejdsprojekt mellem Center for Holdspil og Sundhed og Center for Sundhed i Københavns Kommune. I et år tilbød Forebyggelsescenter Nørrebro i København den traditionelle fitnesstræning og dernæst i et år holdspilstræning.
Deltagerne var alle henvist til et kommunalt træningstilbud via egen læge til enten et patientrettet rehabiliteringstilbud (type 2 - diabetes, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL)), Motion og Kost i Dit Forebyggelsescenter kaldet MKDF (forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol eller forhøjet fasteblodsukker), eller Motion XL (BMI over 35). Deltagerne blev rekrutteret efter at have deltaget i et informationsmøde på forebyggelsescentret, hvor de interesserede afgav skriftligt samtykke og herefter startede på et træningshold.
Studiedesignet var tværvidenskabeligt med både et fysiologisk og sociologisk fokus. Inden træningsforløbet opstart gennemgik deltagerne fysiologisk tests og udfyldte spørgeskemaer, hvilket blev fulgt op med de samme tests efter 12 til 16 ugers træningsamt ni måneder efter træningsperiodens afslutning.
Støttet af
Kontakt
Lektor Laila Ottesen
AFSLUTTET PROJEKT
Floorball og andre holdspil udført som småspil på mindre baner er yderst effektiv til at forbedre deltagernes sundhed og samtidig fastholde dem i fysisk aktivitet. Motivationen for at deltage er højere end ved styrketræning, og det er afgørende for om man bliver ved.
MotionsFloorball og andre holdspil virker som effektiv forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme pga. positive effekter på hjerte- og muskelfitness. Motionsfloorballtræning kan lede til tab af fedtmasse og opbygning af muskelvæv, hvilket er essentielt for metabolisk– og muskelsundhed, da det bl.a. kan regulere blodsukkeret og sænke blodtrykket. Det sker via øget insulinfølsomhed og dannelsen af flere kapillærer omkring musklerne.
Formål
Formålet er at udbrede MotionsFloorball til nye målgrupper og fastholde dem i aktiviteten. Ikke kun i en projektperiode, men som et blivende tilbud og implementeret i foreningen.
Floorball Danmark og Center for Holdspil og Sundhed (CHS) har igennem længere tid samarbejdet om MotionsFloorball, hvilket blandt andet har skabt opmærksomhed og sikret nye medlemmer hos Helsingør Floorball Team og Benløse Floorball. Senest er mere end 15 foreninger og fællesskaber blevet tilknyttet dette forskningprojekt, hvilket har aktiveret mere end 175 personer.
Erfaringerne herfra vil vi gerne gøre mere ud af, og derfor skal dette projekt få flere hundrede nye medlemmer til foreningerne. Floorball Danmark og Center for Holdspil og Sundhed laver en fælles indsats for at få foreninger med på ideen.
De fleste af deltagerne deltager kun i simple målinger af deres fysiske kunnen, mens en mindre gruppe gennemfører et stort testbatteri. Først og fremmest for at rekruttere en masse nye medlemmer til foreningerne, men også for at kunne lave forskning i stor skala på seniorer og patientgrupper.
Fakta om projektet
MotionsFloorball er nemt at komme i gang med og kan spilles af alle uden forudgående erfaring. Det er sund og effektiv motion i en uformel ramme, hvor fællesskab og gode oplevelser vægtes højt. MotionsFloorball spilles med 3 spillere på banen ad gangen for hvert hold og på en bane der måler 10 x 20 meter.
Projektet afvikles ude i floorballforeningerne og kommunale settings, hvor indsatsen er på følgende målgrupper:
- Seniorer, hvilket vil sige personer over 60 år
- Personer med type 2 diabetes eller en hjerte-kar-sygdom
Men floorballforeningen og de kommunale tilbud er selvfølgelig fri til at søge bredere efter nye deltagere. Det er dog kun ovenstående målgrupper, som vil blive en del af forskningen og dermed testet.
Både kvinder og mænd kan deltage. Det spiller ingen rolle, om man har et forudgående kendskab til floorball eller andre holdspil. Bare man har motivationen for at træne samme med andre og forbedre sin sundhed.
Ud af den store gruppe personer vil to mindre subgrupper få lavet flere test over flere dage. Én subgruppe for hhv. seniorer over 60 år og personer med type 2 diabetes eller en hjerte-kar-sygdom. Disse subrupper skal på mange flere parametre afspejle, hvad der sker med alle forsøgspersonerne der spiller MotionsFloorball. Personerne i subgrupperne vil træne i deres forening eller i et kommunalt tilbud på lige fod med de øvrige deltagere.
Støttet af
Kontakt
Professor Jens Bangsbo
Kontakt
Line Nørregaard ved spørgsmål om forskningen.
Professor Jens Bangsbo ved spørgsmål om forskningen.