Center for Holdspil tog pulsen på Landsstævnet
Der var rift om pulsmålerne, da rådgiverne fra Center for Holdspil og Sundhed tilbød live måling af floorballspillernes puls under Landsstævnet i Aalborg.
Selvom en kamp kun varer seks minutter, er intensiteten høj når der spilles floorball.
Spillerne går til den og giver sig, når de får staven i hånden og sætter jagten ind på den hullede plastickugle. Det viser en række pulsmålinger, som rådgiverne ved Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet udførte på årets DGI Landsstævne i Aalborg.
"Vores målinger viser, at spillerne i gennemsnit lå på 70–80 procent af deres makspuls under kampene. Det er højt, men det er især interessant, fordi mange af dem kom over bagefter og var overraskede, fordi de slet ikke havde mærket, at de havde givet sig så meget," fortæller Ida Laurent fra Center for Holdspil og Sundhed.
"Men det er faktisk meget typisk i den slags intense holdsport, at man ikke føler det så hårdt, som det egentlig, er fordi man er sammen med andre og giver sig for holdet," fortæller hun.
Myter om puls og træning
60 – 70 floorballspillere var i løbet af fredagen og lørdagen forbi og hente en pulsmåler, før de skulle på banen. En af dem var Christian Cramer Nielsen.
"Nu fik min makker også en på, så jeg tænkte bare: Jeg skal have en højere puls end ham, når kampen er slut. Men så omvendt. Så betyder det jo, at jeg er i sindssyg dårlig form, for han er en gammel mand," smiler Christian Cramer Nielsen og griner til sin nu ikke så meget ældre medspiller.
Udover at blive klogere på, hvor høj intensiteten er hos spillerne af floorball, så kunne rådgiverne fra Center for Holdspil og Sundhed i løbet af de to dage også aflive et par misforståelser om pulsniveauer og generel sundhed.
"Der er mange, der tror, at pulsen hænger sammen med ens motionstilstand eller fortæller noget om ens almene sundhedstilstand. Sådan hænger det ikke helt sammen, og vi kunne med en snak med mange af spillerne i løbet af de to dage aflive en række myter om puls og træning," fortæller rådgiver Rene Andersen.
Gav sig en smule mere for at få sejren
Bevidstheden om at man blev målt på indsatsen, kunne være noget af grunden til, at Christian Cramer Nielsen og hans hold gav sig lige en smule mere end de andre i turneringen. De vandt nemlig finalen fredag, hvilket kom lidt bag på dem.
"Jeg er overrasket ud over alle grænser. Vi ender med at tage sejren, selvom vi hverken har trænet eller spillet sammen før, men det er jo fantastisk," slutter han.
Ifølge målingerne nåede han og de andre på holdet i finalen op på en maksimalpuls på omkring 190.
Relaterede nyheder
Fakta om Landsstævnet
DGI Landsstævne afholdes hvert fjerde år i forskellige byer i Danmark og er Danmarks største idrætsfestival. I 2017 foregik festlighederne i Aalborg fra d. 29. juni til d. 2. juli. Mere end 25 idrætter og flere end 400 aktiviteter deltog.