5. juli 2017

Holdsporten flytter ud i gaderne

Streetsport

Basket i parken og håndbold på gadehjørnet. Streetsport skyder op overalt i bybilledet og for første gang i år var den urbane aktivitet også repræsenteret med både streethandball og streetbasket på DGI’s Landsstævne.

Streetsport er mere tilgængeligt og mindre afhængig af rammer, regler og tidspunkt. Foto: Allan Jørgensen

Den ene spiller triller bolden hurtigt fra side til side. Lader som om han sparker til den, men i samme øjeblik trækkes den tilbage igen, som var den fastgjort til skoen med en snor. I stedet bliver den driblet over til modsatte fod og skudt igennem modstanderens ben. Tunnel og scoring i målet bagved.

Til stor jubel hos de mange tilskuere, der har taget opstilling langs banderne rundt om den lille bane på havnen i Aalborg. Vi er til en af de indledende kampe mellem Danmark og Italien i EM i streetsoccer og tilskuerne får hvad de er kommet efter, hvilket er mere end klassiske afleveringer, opstilling, dueller og mål.

Streetsoccer, eller gadefodbold, er nemlig i den grad en show sport. Udover at være en konkurrence med indbygget spænding om scoringer og spil, så er der masser af attitude, tung basmusik, tricks, blærerøve og opvisning.

Masser af attitude og showoff

Måske derfor breder det sig på gader og stræder med stor hast i øjeblikket, og nu også til årets landsstævne. Projektleder Martin Kjærgaard fra DGI fortæller hvorfor.

"Det er fordi der sker en stigende organisering i miljøet, hvilket hænger sammen med, at dem, der var helt unge og børn, da det her begyndte at rykke, de er nu er blevet ældre og er begyndt at organisere klubber og både lokale og internationale turneringer. Der er simpelthen nogen, der tager ansvar for udbredelsen, og det tror jeg, kommer til at betyde en voldsom acceleration i de her aktiviteter de kommende år," fortæller han.

Street- eller gadeudgaven af de mere kendte sportsgrene som håndbold og basket opstår typisk for at gøre det mere tilgængeligt og mindre afhængig af rammer, tider og lokaler. Derfor bliver reglerne også ændret og holdene mindre.

Der er masser af attitude og lidt showoff i streetsport, hvilket især appellerer til de unge spillere. Foto: Allan Jørgensen

Men koncepterne ændres også, for at gøre det mere seværdigt. F.eks. bruges der til streethåndbold en skumgummibold, der blandt andet gør det muligt at lave forskellige tricks og artistiske bevægelser. De nye gadeaktiviteter handler nemlig i høj grad om image, livsstil og show.

"Det er naturligvis lidt showoff, men det er også en måde at trække det formelle lidt ud af sporten og gøre det mere tilgængelig, samtidig med, at den slags naturligvis appellerer rigtig godt til de unge!," fortæller Martin Kjærgaard.

Han fortæller samtidig, at der stadig er en lang række sportsgrene, man får svært ved at street-ificere.

"Det er for eksempel svært at overføre en sportsgren som tennis til gadeplan for eksempel. Både af helt praktiske årsager, men det er også en sport der har lidt svært ved at tappe ind i hele det her image," fortæller han.

Under årets Landsstævne har DGI lavet optællinger af deltagerne i de mange nye sportsgrene. Der er samtidig blevet lavet en større undersøgelse af brugerne. Begge dele vil DGI offentliggøre senere i juli måned.