29. maj 2018

En dag hvor vi bliver glade i låget!

Holdspil på produktionsskolen

Den 26. juni besøger rådgivere fra Center for Holdspil og Sundhed produktionsskolen i Taastrup for at afholde en workshop for personalet om tilpassede holdspil. Det sker i forbindelse med, at Høje-Taastrup er blevet holdspilskommune i en samarbejdsaftale med Center for Holdspil og Sundhed. Vi har talt med afdelingsleder på produktionsskolen Benny Petersen og lærer i sundhed og pædagogik Charlotte Elgaard Pedersen om deres forventninger og forhåbninger til workshoppen – og til brugen af holdspil efterfølgende.

Sandsynligheden for, at man enten fortsætter eller stopper med at dyrke motion afhænger i høj grad af, om man er del af et motionsfælleskab, og om man træner af lyst eller pligt. Foto: Mikal Schlosser

Hvorfor synes du, at samarbejdet med Center for Holdspil og Sundhed er en god idé og hvad tænker du om at være en del af en holdspilskommune?

Benny Petersen: Fællesskab er en af skolens centrale værdier. Holdspil kan medvirke til at fremme fællesskabet, og holdspil er noget andet end holdsport, som en del af vores elever tidligere har fravalgt, eller ikke har haft mulighed for at deltage i. Sundhed er et dagligt tema for, hvad vi spiser, og hvilke aktiviteter vi laver sammen med eleverne. Samarbejdet med Center for Holdspil og Sundhed forventer vi, giver os inspiration, værktøjer og kontakter til andre i kommunen, som vi senere kan ’holdspilsnetværke’ med.

Charlotte Elgaard Pedersen: Holdspil og sundhed er en god ide, fordi det rammer en målgruppe – tæt på alle. Det vil sige, at man kan få alle med. Det kan give ny inspiration og det at være med i en holdspilskommune, kan måske give et samarbejde på tværs af for eksempel institutioner/virksomheder - og dermed skabe et fællesskab. 

Hvilke elementer i det at bruge holdspil, tænker du særligt kan bruges ift. jeres unge mennesker?

Benny Petersen: At bruge kroppen, at bevæge sig, sammen med andre ud fra den enkeltes forudsætninger, at bevæge sig uden at blive til grin - og at bevæge sig og have det morsomt. En stor del af eleverne vil kunne anvende holdspilsaktiviteter som inspiration i deres egen uddannelse - blandt andet i arbejdet med børn, unge og ældre.

Charlotte Elgaard Pedersen: Dels som bevægelse i hverdagen til at få energi tilbage i eleverne, når de er ”gået kolde”, til at skabe et fællesskab både på værkstederne og på tværs af værkstederne, til at komme forsigtigt ud af komfortzonen, til at give de unge mennesker basis bevægelse og til at give succesoplevelser.

Hvilket potentiale ser du i kurset d. 26. juni og hvad håber du, personligt, at få ud af det?

Benny Petersen: Lærerne får noget i deres personlige værktøjskasse, baseret på erfaring. Vi får prøvet holdspillets muligheder af på egen krop. Vi får en fælles oplevelse og noget til grineren. Det fremmer jo også vores kollegiale fællesskab.

Charlotte Elgaard Pedersen: Ny inspiration til bevægelse, faciliteter og remedier.

 Hvilket perspektiv ser du i det at bruge holdspil med jeres elever – på længere sigt?

Benny Petersen: Leg og dannelse. Det at turde noget mere og måske bryde ensomheden. Og så det med at lære at holde sig i form.

Charlotte Elgaard Pedersen: Konkret vil vi gerne starte en ”legepatrulje” op i pauserne – hvor pædagogeleverne skal være patruljen.

Hvordan forventer du at kunne bruge holdspil i praksis?

Benny Petersen: Aktiviteter i små og større grupper. Til fælles fredags arrangementer. Som et morsomt afbræk i hverdagen.

Charlotte Elgaard Pedersen: Både som en del af undervisningen og i det pædagogiske felt. At kunne skabe bevægelse og sammenhold/fællesskab afhængig af aldersgrupper. Som en del af vores fællesfredage, hvor hele skolen er samlet om en aktivitet. Men også i undervisningen, hver gang der kommer nye elever på værkstedet - måske som en slags teambuildingøvelse.

Hvad glæder du mest til i forbindelse med kurset?

Benny Petersen: En dag, hvor vi bliver glade i låget!

Charlotte Elgaard Pedersen: Jeg glæder mig til at få ny inspiration og så det, at alle kollegaer får nye redskaber til bevægelse i hverdagen.