8. juni 2017

Interessentpanelmøde – visioner, tiltag, borgerinvolvering og samskabelse

Interessentpanel

Center for Holdspil og Sundhed afholdt d. 29. maj 2017 et møde for aftagere af centrets forskningsresultater og nogle af de danske idrætsaktører. Interessentpanelet mødes én gang hvert halve år og taler om samarbejde og erfaringer.

Interessentpanelmødet afholdes én gang hvert halve år og er arrangeret af Center for Holdspil og Sundhed. Foto: Christoffer Regild

Der var spændende punkter på dagsordenen denne mandag eftermiddag. Center for Holdspil og Sundhed havde inviteret eksterne oplægsholdere.

Per Nedergaard, projektleder i Bevæg dig for livets kommunale enhed, skulle berette om idrætsorganisationernes visioner og tiltag i forhold til samarbejde med kommunerne og Sanne Høck Just, idrætskonsulent i Gentofte Kommune, fortalte forsamlingen om de interessante erfaringer med borgerinddragelse, kommunen har opnået med skabelsen af deres netop vedtagne idrætspolitik.

Efter kaffepausen havde centret planlagt en workshop ud fra tre forskellige diskussionspunkter, der skulle debatteres i grupper.

Nemmere at gøre som man plejer

Et af emnerne omhandlede Center for Holdspil og Sundheds arbejde med rådgivning og implementering. Nærmere bestemt udfordringer og behov fra målgruppen, når forskning skal omsættes til konkrete initiativer.

”Ude i landsbyerne kan det være svært at forene den vante turneringsstruktur med det nye fokus på motionshold. Det kan være at opfatte bevægelsesglæden som et mål i sig selv, og der er en tendens til gerne at ville forvandle fitness-hold til turneringshold. Det er nogle stærke kulturer, som er svære at ændre på,” fortalte Louise Kjærsgaard Bertelsen, som var kommet hele vejen fra Thisted, hvor hun er breddeidrætskonsulent i kommunen.

Flere af deltagerne udtrykte, at det oftere er nemmere at gøre ’det vi plejer’, end at forholde sig til det evidensbaserede. Der er derfor brug for et skub hen imod at træffe kvalificerede beslutninger og forsøge at hjælpe organisationerne i gang med at bruge forskningen i praksis. Der efterlyses generelt et større fokus på den evidensbaserede viden om målgruppen – og det opfølgende samarbejde i bredere forstand

Godt samarbejde afhænger af kontekst

Der var i det hele taget konsensus om, at kontekst er det væsentligste parameter. At man skal hjælpe med at bygge ovenpå den lokale kontekst.

Per Nedergaard er projektleder i Bevæg dig for livet og deltog med et oplæg om kommunesamarbejde.

Selv hvis der løftes i flok (i kommunalt regi) kan der være udfordringer omkring målsætning for en indsats. Godt samarbejde kan være meget konteksts-afhængigt – og succes kan derfor bero på den enkelte leders egen holdninger og interesser.

 ”Der er ikke én model når man samarbejder med kommuner – man skal kunne ”læse” kommunen og agere derefter” fastslog Per Nedergaard fra Bevæg dig for livet.

Det blev understreget, at der er lang vej fra kommunale beslutninger til praksis, netop derfor er det vigtigt at opdyrke partnerskaber med foreningerne. Et initiativ, der blev foreslået som fremmende for samarbejdet mellem kommune og den frivillige idræt, var: én klar vej ind i kommunen for foreningerne.

Bred repræsentation og borgerinddragelse

Oplægget fra Gentofte kommune om borgerinddragelse og samskabelse i udviklingen af ny idræt- og bevægelsespolitik – blev perspektiveret i forhold til konkrete initiativer og udfordringer.

Flere andre kommuner har – i et andet omfang – også involveret borgere i samskabelsen af deres kommunes idrætspolitikker. Sanne Høck Just betragter processen som det væsentlige. Det har været vigtigt for Gentofte kommune at skabe en politik i fællesskab med borgerne i forventning om bedre løsninger, større ejerskab og et fælles ansvar i udmøntning af politikken.  

Blandt workshopdeltagerne blev der stillet spørgsmål til, hvordan borgerne blev udvalgt og om man kunne få et bredt udsnit af relevante borgere til at melde sig. Gentofte Kommune har beskrevet hvilke profiler opgaveudvalget skal sammensættes af, så idrætsområdet er bredt repræsenteret. Hvilket også skete i praksis.

Centrets fokus på rådgivning og implementering falder godt i tråd

”Spændende tiltag med jeres rådgivnings- og implementeringsenhed, hvor I blandt andet ønsker at indgå partnerskaber (modelkommunesamarbejde) med kommunerne. Fordelen for os er, at vi får flere til at være fysisk aktive, og I har så mulighed for at få nogle forskningsresultater,”  siger Sanne Just fra Gentofte Kommune efter mødet.

”Det falder godt i tråd med Gentofte Kommunes nye idræts- og bevægelsespolitik ”Gentofte i Bevægelse”, hvor indgåelse af forskellige partnerskaber er et centralt fokusområde.”

Hun fortæller, at 75 % af kommunens borgere er fysisk aktive, og de vil også gerne have fat i de sidste 25 %.

 ”Så det tror vi kan ske ved at indgå partnerskaber med forskellige aktører, som har hver deres indgangsvinkler og styrker og derved kan appellere til forskellige målgrupper,” afslutter hun.

Formålet med interessentpanelet er at give medlemmerne mulighed for at holde sig opdaterede om centrets forskningsresultater, at lette etableringen af samarbejde på tværs og omkring forskningsprojekterne, samt at give dem mulighed for at implementere forskningsresultaterne i danskernes hverdag.