8. marts 2019

Vi skal bygge mennesker op – ikke bryde dem ned

Holdspil for ledige

Et fokus på holdspil i jobsøgningsprocessen i Vallensbæk Kommune har givet deltagerne en oplevelse af øget selvtillid og motivation. Efter eget udsagn har deltagene oplevet mere overskud og så trives de i det sociale fællesskab, holdspilsforløbet har givet dem. Vallensbæk Kommune fortsætter med et nyt hold fra marts 2019.

Virksomhedskonsulent Lars Bo Winther (midt i billedet) spillede selv med, som en del af holdet. Det gjorde, at han lærte de jobsøgende at kende på en anden måde, end når han normalt møder dem i jobcenteret. Foto: Heidi Pagaard

Fra oktober til december 2018 havde forsikrede ledige i Vallensbæk Kommune mulighed for at deltage i et særligt tilpasset holdspilsforløb, som en del af et beskæftigelsesprojekt. Forløbet har været et pilotprojekt udført i et tværprofessionelt samarbejde mellem Center for Sundhed, Kultur og Fritid og jobcenteret i Vallensbæk Kommune samt Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet. To gange om ugen blev deltagerne på holdet trænet i holdspil af forskellige former, blandt andet partibold, ultimate-bold og andre spil, som bliver tilpasset deltagernes boldkompetencer. Ved siden af holdspilstræningen gav et ugentligt fagligt oplæg deltagerne virksomhedsnetværk, inspiration og motivation i forhold til at komme i job igen.

Der har været to trænere knyttet til holdet, der som en del af kommunens status som holdspilskommune i samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed, er blevet uddannet i at igangsætte tilpassede holdspil.

En af instruktørerne Mise Biduda skrev sideløbende bachelorprojekt om forløbet, og det er hende, der har spurgt deltagerne om deres oplevelse af forløbet.

”Gennem de interviews, jeg foretog, svarede deltagerne, at de oplevede øget motivation og self-efficacy. Det kom til udtryk som øget selvtillid, mere daglig struktur og mere overskud. Der var desuden sket en markant ændring i deltagernes trivsel, hvilket kom til udtryk i interviews og spørgeskemabesvarelser. Det sociale fællesskab blev især fremhævet af samtlige interviewpersoner som en motiverende faktor i forløbet.”

Selvværd, fællesskab og netværk

Lars Bo Winther der er virksomhedskonsulent Center for beskæftigelse i Vallensbæk Kommune og initiativtager til projektet, har været glad for forløbet:

”Der var ti deltagere, der startede på holdet og de fem af dem, har i løbet af projektet fundet beskæftigelse. Det kan skyldes mange ting, men jeg har helt klart oplevet, at holdspillet har været en udfordring, der i høj grad har givet deltagerne selvværd og et fællesskab, der også kunne fungere som netværk i jobsøgningen”.

Når holdet spillede to gange om ugen spillede Lars Bo Winther med. Det mener han selv, har medvirket til at gøre ham til en del af gruppen på en måde, som han ikke normalt oplever med de mennesker, han møder i jobcenteret. Han understreger, at det er meget vigtigt, at man er et godt team, når man skal have sådan et forløb til at fungere. Men han mener også, at arbejdet har båret frugt:

”Jo mere man lærer mennesker at kende fagligt, jo nemmere bliver det også at hjælpe dem med jobsituationen.”

Projektet viste at jo mere deltagerne åbnede sig op og bidrog til fællesskabet jo større effekt for den enkelte. Han forklarer også, at fuld beskæftigelse har været målet med dette initiativ, ligesom det er tilfældet med alle andre gode forløb i jobcenteret. Men dette forløb har også bestået af delmål som: troen på, at det kan lykkes, bedre livskvalitet og det at holde modet oppe.

”Det har givet os en oplagt mulighed for at møde ledige på en måde, hvor vi har fokus på selvværd og at opretholde den 'mentale sundhed' i en svær situation, som det er at være ledig”, slutter Lars Bo Winther.

Lyt til vores podcast om projektet: