9. maj 2017

HåndboldFitness - er det noget med dans?

HåndboldFitness

Nyborg GIF er en af de 160 håndboldklubber i Danmark, som har startet HåndboldFitness indenfor de seneste 5 år. I Nyborg er bruttotruppen på 15 spillere. Det er blandet mænd og kvinder i alderen 30 år og op. Der er et overtal af tidligere håndboldspillere, men der er også helt håndbold-grønne på holdet. For at komme ud til flere nye spillere, er der stadig en fortælling om HåndboldFitness, som mangler at blive fortalt, mener træner for holdet Karina Rohde Bjørch.

Der er over 3000 danskere, som spiller HåndboldFitness. Flest kvinder. I Nyborg GIF startede holdet i 2015. Foto: Kir Klysner

De er så forpustede, at de har svært ved at tale sammen i pauserne. Faktisk står de syv udøvere til dagens HåndboldFitness-træning i Nyborg GIF flere gange foroverbøjet, som om de lige var kommet over målstregen efter et motionsløb. Men de hopper også fra den ene leg og direkte videre til den næste.

Hvis der er lidt stilstand, så lægger deres træner Karina Rohde Bjørch nogle gentagelser af mave- og rygbøjninger, englehop og squat ind. Gentagelserne får man også som straf, hvis man taber en duel. De duellerer i kryds og bolle og i en leg, hvor de skal finde fire ens spillekort.

Træningen er bygget op efter principperne for HåndboldFitness. 20 minutters pulstræning, 20 minutters power som f.eks. er styrkeøvelser og 20 minutters play, som f.eks. er spil på to mål – selvfølgelig med lidt kunstneriske friheder fra træneren og efter ønsker fra spillerne.

Fedt at starte som 35-årig 

Blandt spillerne er ægteparret Clemmensen. Deres søn spiller håndbold i klubben, men de er selv helt nye i det.

”Vores søn får det jo til at se sjovt ud, og så er det jo fedt, at man kan starte til håndbold som 35-årig, ” siger Morten Clemmensen.

”Jeg var usikker på, om jeg kunne være med, da jeg har led-gigt. Men det kan jeg jo. Jeg har selvfølgelig en aftale med Karina (træneren, red.) om, at jeg går lidt ud af spillet, hvis det bliver for hårdt. Men jeg synes, at vi får ekstra energi ved at være ude og bevæge os,” siger Lea Clemmensen.

”Det handler også meget om det sociale, nu kender vi jo flere her i byen, fordi vi er med på holdet,” siger Morten Clemmensen.

Vi vinder på det sjove

Så selvom de er forpustede til træningen, så får de dog luft til at få snakket lidt sammen på kryds og tværs.

”Det vigtigste er, at det er sjovt at være med. Det er det, vi vinder på hele tiden, og det er det, der løfter det hele,” siger træner Karina Rohde Bjørch.

De spiller kort til dagens træning, men det er selvfølgelig med både løb og øvelser undervejs, Her er det træner Karina Rohde Bjørch, der trækker næste kort. Foto: Kir Klysner

Hun er øvet i at forklare, hvad HåndboldFitness går ud på, for hun oplever, at der er en del misforståelser. ”Fitnessdelen skræmmer mange væk. Der er flere, der tror, at det er dans. Selv i min bestyrelse var der flere, der troede, at vi dansede zumba. Jeg bruger meget tid på at forklare, at det er funktionel træning og styrketræning. Det er jo det, folk betaler i dyre domme for at gå til andre steder,” siger Karina Rohde Bjørch. Hun siger samtidig, at hun ville ønske, at  HåndboldFitness blev markedsført mere.

”Jeg ved godt, at det er dyrt, men det kunne være fedt, hvis der var en reklame i fjernsynet i forbindelse med en håndboldkamp f.eks., så danskerne fik det serveret sammen med kaffen.”

Der er altid særregler

Holdet træner hver lørdag før morgenkaffen klokken 8.00. De ville gerne have træningstid i hverdagen, men hallen er booket af ungdoms- og seniorhold. Faktisk foregik den allerførste træning på parkeringspladsen tilbage i 2015, men nu har de en hal-tid hver lørdag.

Dagens træning slutter med ”play”, hvor de spiller på to mål på tværs af banen med sær-regler, såsom at pigemål tæller dobbelt og målscoren nulstilles, hvis man bliver grebet ud af målmanden. Sådan bliver der typisk altid lavet tilpasninger i spillet.

De danser ikke, men nogle forsigtige tacklinger kunne godt minde lidt om det.