Boldspil er for alle - boldspil er for livet
Er I med – har I det godt? Med det spørgsmål sparkede centerleder Jens Bangsbo gang i Center for Holdspil og Sundheds jubilæumsarrangement. 5-års dagen blev afholdt for d. 23. august og var målrettet centrets samarbejdspartnere og interessenter i blandt andet kommuner, idrætsorganisationer og uddannelsesinstitutioner.
I 2016 fik Center for Holdspil og Sundhed en ny bevilling fra Nordea-fonden til etablering af yderligere rådgivnings- og implementeringstilbud. Tilbud, der skal omsætte centrets forskningsresultater til konkrete motionskoncepter i kommuner, skoler, foreninger og sundheds- og aktivitetscentre. Vores - og Nordea-fondens ønske er, at forskningen gøres anvendelig og klar til implementering gennem afholdelse af kurser, udarbejdelse af undervisningsmateriale, tilbud om rådgivning og gennemførelse af motionsforløb for udvalgte målgrupper. På Center for Holdspil og Sundhed glæder vi os til fortsat at bringe forskningen udenfor universitetets mure.
Det starter med, at man gerne vil være sundere – men så opdager man, at det er sjovt
Jens Bangsbo indledte sit oplæg med at tage deltagerne på en tur ad memory lane og gennemgik nogle af centrets forskningsresultater siden åbningen for 5 år siden. Han fortalte om både de fysiske fordele, og den store rolle det sociale element betyder for de, der genoptager eller begynder med at spille holdspil. ”De kommer til træningen, fordi det giver dem noget helt specielt”, fastslog han og lagde vægt på, at fremtiden ligger i samspillet mellem universitet og omverdenen. Det er den daglige kontakt, der skaber de rigtige resultater. ”Det der er vigtigt for os, det er jo at se, at nogen får gavn af det”, som han understregede.
Efter velkomsten og det indledende oplæg fulgte en række interessante oplæg om holdspils betydning. Peter Krustrup, som har været med fra starten på Center for Holdspil og Sundhed, men nu arbejder som professor på SDU – talte om Betydningen af holdspil for danskernes sundhed. Han fremviste resultater, der viser, at livslange fodboldspillere har samme muskelstyrke, knogletæthed og balance som utrænede unge. Han konkluderede: ”Boldspil betyder meget for danskernes sundhed og det har det gjort i mange år. Det kan komme til at fylde endnu mere blandt andet på forebyggelses/behandlingsområdet. Boldspil er medicin, Boldspil er for alle og boldspil er for livet”.
Lektor Jesper Lundbye-Jensen talte om den effekt holdspil kan have på kognitive funktioner og læring hos børn. ”Man bør sige, at fysisk aktivitet KAN påvirke kognitive funktioner, hukommelse og læring. Det gør det ikke altid!", understregede han. Han forklarede videre at der er faktorer, der har betydning for den påvirkning; Hvordan, hvornår og hvem er fysisk aktive. Det har en betydning. "Der er al mulig grund til at interessere sig for børns motorik også når det kommer til de kognitive funktioner. Der er meget få børn, som er i rigtig god form, aktive børn, som præsterer svagt i skolen", forklarede han under sit oplæg. Han lagde også vægt på, at det er den aktive deltagelse, som udgør hjørnestenen, når man taler børn og fysisk aktivitet.
Psykologiske faktorer som trivsel og inklusion var omdrejningspunktet i Professor Reinhard Stelters oplæg om projektet: Unge, holdspil og medborgerskab. ”Nej til banden, ja til bane, ja til omsorg”, startede han ud med at erklære. Om inklusion fremlagde han, at det først og fremmest handler om elevens oplevelse af at være en del af et fællesskab og det, at der stadig er plads til forskellighed. Hovedpointerne i hans oplæg var at styrket selvopfattelse kan lede til medborgerskab og øgede kropslige kompetencer kan styrke selvtillid. Det handler blandt andet om at udvise respekt for og skabe et fortroligt rum for de unge.
Lektor Laila Ottesen lagde ud med et spørgsmål i sit oplæg om implementering af nye holdspil og dets betydning for udvikling af den danske idræt og idrætsdeltagelse: ”Kan den organiserede idræt forandre sig og udvikle nye sundhedsfremmende idrætsformer, den kommunale sundhedsfremme og dermed tiltrække nye medlemmer og målgrupper”. Hun fastslog at klubbens kultur og bestyrelsens opbakning i den forbindelse spiller en stor rolle – det samme gør ressourcer, når man skal implementere nye holdspil. ”Mennesker har brug for at være en del af sociale fællesskaber, det er der på FodboldFitness holdene. Det er aktiviteter, der tilpasses målgrupperne, og det skal fremhæves, at aktiviteten ikke kræver forudgående erfaring.” Laila Ottesen sluttede oplægget af med at svare på sit eget indledende spørgsmål: ”Ja, den organiserede idræt kan være med til at skabe sundhedsfremme”.
Med bragende solskin fra en skyfri himmel indbød dagen på smukkeste vis til en opvisning af de planlagte holdspil for centrets primære målgrupper; Voksne, Seniorer og børn/unge. Der var både ældre herrer fra Boldklubben Skjold og unge piger fra Bellahøj Skole, der demonstrerede holdspil på udearealerne omkring Nørre Campus.
Efter frokost, networking og holdspilsopvisning bød eftermiddagen på hands-on aktivitet for deltagerne i en række workshops med diverse temaer, selvfølgelig centreret
omkring holdspil for forskellige målgrupper. Temaerne spændte bredt mellem foreningsidræt, Holdspil som kommunal forebyggelsesindsats, medborgerskab samt holdspil for seniorer og for børn og unge. De afholdte workshops var planlagt i tråd med centrets ønske - om at nå uden for universitetets mure og få forskningen til at leve i praksis.
De spændende workshops blev efterfulgt af paneldebatten: Lyst til idræt, som gav perspektiver på idrætsdeltagelsen blandt unge, rammerne omkring idræt i de unges liv og ikke mindst inddragelse af piger i idrætsdeltagelse. I panelet sad Søren Møller (DGI), Peder Bisgaard (DFIF), Jesper Møller (DBU), Anne Pøhl (DIF), og Henrik Lehmann Andersen (Nordea-fonden).
Imellem oplæg og workshop blev der delt viden og faglig erfaring mellem repræsentanter fra universitetet og alle de dygtige aktørere inden for idrættens og holdspillets verden.
En glad centerleder takkede publikum, paneldeltagere og ikke mindst Nordea-fonden for en god dag med ordene: "Lad os løfte i fællesskab – vi har noget at byde på ved at tilbyde en overbevisende videnskabelig platform. Vi bliver bedre og bedre til at tale sammen. Universitet og omverden er klar til at lytte til hinanden. Om 20 år er der tilbud til hver eneste dansker om at deltage i foreningsidræt. Bliv ved med at opsøge information – vi vil gerne bidrage med viden på de områder, som I ønsker mere viden om. Gå nu ud og vær med til at gøre en forskel".