15. juni 2015

Fodbold og forskning på Folkemødet

Folkemødet 2015

Center for Holdspil og Sundhed fik pulsen op blandt politikere og journalister ved årets store politiske festival på Bornholm.

Live forskning: Humanfysiolog og ph.d.-studerende Jacob Vorup monterer måleudstyr på to af spillerne, mens ph.d-studerende Therese Hornstrup klargør computeren til modtagelse af målinger under kampen. Foto: Bo Kousgaard

Da årets showkamp mellem journalister og politikere blev spillet på Allinge Stadion, kom pulsen højt op hos deltagerne, og de fik en effektiv og sund træning ud af kampen.

Det findes der dokumentation for. Forskere fra Center for Holdspil og Sundhed havde nemlig monteret måleudstyr på spillerne, og undervejs i kampen kunne de følge med i spillernes fysiske præstationer gennem pulsmålere og avanceret gps udstyr.

- Vi målte blandt andet, hvor langt og hvor intenst spillerne løber, og vi kunne også se, at de arbejdede ved over 90 procent af maksimalpulsen igennem det meste af kampen på 2 gange 20 minutter, fortæller ph.d.-studerende Therese Hornstrup, der sammen med humanfysiolog og ph.d-studerende Jacob Vorup stod for målingerne.

- Den høje puls, de mange accelerationer og intense løb, hop, vendinger og så videre gjorde, at den træning spillerne fik ud af kampen var yderst effektiv både for deres fitness, muskler, knogler og hjerte.

Diplomer til deltagerne

Efter kampen fik politikerne et håndgribeligt bevis på deres indsats i form af diplomer, der formidlede den enkelte spillers nøgletal samt en oversigt over de positive effekter på sundheden, som centret har dokumenteret igennem sine forskningsprojekter.

Efter kampen fik politikere og journalister hver et personligt diplom med information om målingerne af deres præstation samt en oversigt over de sundhedsfremmende effekter af motionsfodbold. Foto: Bo Kousgaard

- De var meget interesserede i at høre nærmere om deres formåen, men ville også gerne have sat den ind i en forskningsmæssig sammenhæng – hvad kan den slags målinger bruges til?, fortæller Jacob Vorup, der fik travlt med at forklare hvordan motionsfodbold med høj puls giver værdifulde sundhedseffekter for både mænd, kvinder, unge og ældre og en række forskellige patientgrupper, som fx diabetikere, folk med forhøjet blodtryk eller mænd med prostatakræft.

Synliggjorde sundhedspointer sammen med debatarrangementer

Ved showkampen spillede holdene 7 mod 7 og kampen foregik på en mindre bane, som centrets forskning har vist, er det sundeste og mest effektive til at få pulsen højt op.

Men der blev også spillet en række kampe, hvor hold og bane var endnu mindre, da DBU havde arrangeret en 4 mod 4 turnering, hvor professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed deltog. Der blev spillet kampe for Danmarks Lungeforening - et indspark, der skulle synliggøre, at motion er sund også for astmatikere, som opfølger til et mere traditionelt debatarrangement om emnet.

Fra kampen mellem DBU og Danmarks Lungeforening: Professor Peter Krustrup (i DBU's røde farve) forsøger sig med et frækt lob. Foto: Bo Kousgaard

Der blev også snakket om fodbold og sundhed ved andre events under Folkemødet. Centrets forskningsresultater om fodbold blev trukket frem under en pressekonference hos OMBOLD, der arrangerer fodbold for socialt udsatte, og hvor professor Peter Krustrup fortalte, hvordan forskningen har vist, at holdspillet kan bruges til at hjælpe hjemløse og andre udsatte mennesker til at få et sundere og gladere liv.