Motionsfloorball fremmer fællesskab og fysisk formåen
To gange 24 minutters floorballtræning om ugen i tre måneder var nok til at give markant forbedret sundhedsprofil hos 65-75 årige mænd, der også fik venskaber ud af at deltage i forskningsprojekt.
Center for Holdspil og Sundhed har netop afsluttet et tre måneders træningsforløb med 39 ældre herrer. Mændene har spillet floorball som en del af et studie, der undersøger de sundhedsfremmende effekter af floorballtræning hos mænd i alderen 65+ år. Samtidig undersøger projektet om motionsfloorball kan udvise samme høje fastholdelse som motionsfodbold har vist i tidligere studier.
Foreløbige resultater peger på, at træningen har givet en række markante positive fysiologiske forandringer, herunder fald i kolesterol, lavere insulinresistens (der kan føre til bl.a. diabetes), større aerob kapacitet (fysisk form) og forbedret reaktionsevne, hurtighed og koordination.
Effektiv træning for ældre
- Det er værd at bemærke, at den forbedrede sundhedsprofil er kommet på baggrund af kun 2 x 24 minutter ugentligt. Vi har før vist, at fodboldtræning 2 x 45 minutter ugentlig gav bedre form og sundhedsforbedringer. Men dette studie tilføjer den viden, at markante fremgang i vigtige sundhedsparametre kan opnås hos ældre ved kun omkring halvdelen af denne træningsmængde med floorballtræning, fortæller humanfysiolog og ph.d-studerende Jacob Vorup, der også fremhæver den sociale dimension, som holdspillet har givet deltagerne:
- Det har været helt særligt at følge, hvordan kammeratskabet har udviklet sig hos deltagerne i løbet af ganske få uger. De er mænd med vidt forskellige baggrunde i alderen 65-75 år, som aldrig har mødt hinanden før - og som nu er blevet gode venner, spiser sammen 1 gang ugentligt og hjælper hinanden i dagligdagen.
Vi bliver ved indtil sidste mand ligger i jorden
Mange af deltagerne har været så glade for samværet og den regelmæssige motion, at de besluttet sig for at fortsætte med at spille floorball og har oprettet et hold i BK Skjold på Østerbro.
- Vi bliver ved, indtil sidste mand ligger i jorden, griner Jørgen Springborg på 67 år, som inden projektet ikke havde dyrket holdsport i 40 år. Nu har han ikke tænkt sig at stoppe igen, og det skyldes både de positive effekter på hans krop, men også de relationer, der er opstået blandt deltagerne. Han nyder det aktive samvær med gutterne:
- Vi mænd vil hellere lave holdidræt end at lave ting for os selv. Jeg synes fx, at det er røvsygt at stå i et fitnesscenter, men det her synes jeg er rigtig hyggeligt, for der er snakken i omklædningsrummet, og vi spiser sammen og så videre. Jeg tror, at det element er vigtigt – udover at man kommer i gang med at bevæge sig.
Jørgen Springborg mærker tydeligt effekten af den motion, han nu får:
- Jeg kan mærke, at jeg har det bedre, når jeg går op af trappen. Jeg bor på tredje sal og puster ikke så meget, som jeg gjorde tidligere. Jeg synes, jeg er kvikkere, og jeg sover bedre om natten.
Han suppleres af Finn Taul på 75 år, der føler, at træningen har gjort ham 15 år yngre:
- Min kondition nu svarer til, at jeg var 60 år i dag. Den der lille bold den sørger for, at man - uden man opdager det - kommer i en fantastisk form, fordi man kan jo ikke lade være med at styrte efter den. Jeg har fået smidt nogle kilo undervejs og fået bygget noget muskelmasse på, og så har jeg fået et godt socialt samvær med alle dem, jeg deltager sammen med.
Et spil der fungerer selvom man er oppe i årene
Mange ældre mænd har svært ved at engagere sig i regelmæssig træning – især træning med høj intensitet som er særlig vigtig for at opretholde en fornuftig kondition og fysisk funktionsevne.
Forskning fra CHS har tidligere vist, at motionsfodbold på små baner har en bred vifte af sundhedsmæssige effekter hos forskellige målgrupper og samtidig virker fastholdende på deltagerne. Dog er de sundhedsmæssige effekter af motionsfloorball ikke blevet undersøgt før hos mænd - kun hos kvinder i overgangsalderen, hvor studiet viste en forbedret kredsløbssundhed.
- Da floorball er en upcoming idræt i Danmark - det er fx allerede Sveriges næststørste indendørsidræt med estimeret en halv million aktive – er det relevant at undersøge, om floorball også kan være en sundhedsfremmende aktivitet og udvise samme høje fastholdelse som motionsfodbold, siger Jacob Vorup.
- Det tyder på, at floorball – med de rette forhold og ydre betingelser – er en yderst velegnet aktivitet til at fastholde deltagere i fysisk aktivitet. Og projektet viser, at de fleste faktisk godt kan dyrke en relativt intens idræt som floorball, selvom man er kommet op i årene - og selvom man ikke har forudgående erfaring med regelmæssig træning – vel og mærke hvis træningen organiseres hensigtsmæssigt.
Om studiet
- I alt har 39 mænd deltaget i floorballtræningen – gennemsnitsalderen var 69 år
- Mændene spillede floorball 2 x 24 minutter om ugen og deres sundhedstilstand blev testet på en lang række parametre før og efter 3 måneders træning
- Deltagerne har ikke haft nogen forudgående erfaring med regelmæssig, intensiv træning, men er som helhed kendetegnet ved at være dagligdagsaktive, dvs. deltagerne går og cykler til daglig
- Deltagerne er blevet rekrutteret gennem lokale avisannoncer, fagforeninger og kommunale idrætsdage
- Projektet foregår i et tæt samarbejde mellem Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Kommune og DGI - og træningen er blevet faciliteret i idrætsklubben BK Skjold
Foreløbige resultater
Foreløbige resultater af den fysiologiske del af studiet viser en række markante positive fysiologiske forandringer, herunder:
- Fald i LDL kolesterol (”det farlige kolesterol”) og fedt i blodet (triglycerider)
- Tab af kropsfedt og mavefedt (visceral fedt)
- Lavere puls i hvile og under arbejde, indikerende større aerob kapacitet
- Større benstyrke og funktionel arbejdsevne i øvelser der tester reaktionsevne, hurtighed og koodination.
- Lavere insulinresistens udregnet ved HOMA-IR index
Sådan spilles motionsfloorball
Motionsfloorball adskiller sig fra traditionel floorball ved at:
- Spilles som 3 vs. 3 eller 4 vs. 4 på små baner
- Organiseres som småspilskampe i intervaller af 3-6 minutter med indlagte pauser imellem
- Ingen turneringer, dommer eller taktisk træning – kernen i spillet er legen, det sociale og sved på panden på tværs af tekniske færdigheder, højde og drøjde