Ny forskning på trapperne: Ph.d.-profiler lægger sidste hånd på projekter
Signe Engdal og Adam Rønlund er ved at lægge sidste hånd på deres store forskningsprojekter om hhv. brobygning og idrætskulturer på ungdomsuddannelser.
Inden længe er Signe Engdal og Adam Rønlund klar til at udgive ny, spændende forskning, der gør os klogere på, hvordan holdspil kan bidrage til at forbedre den sundhed og trivsel, der er så afgørende for danskernes livskvalitet. Det gælder både unge, ældre, syge og raske. Det har vi taget en snak om.
Hvor langt er I med jeres skriveproces?
Adam: "Jeg er i den afsluttende fase af afrapporteringen så at sige, da jeg er ved at færdiggøre min afhandlingen skriftligt. Jeg arbejder i øjeblikket med analysen og diskussionen."
Signe: "Netop nu sidder jeg og skriver en videnskabelig artikel om trænere, der varetager holdundervisning i foreningsregi som led i samarbejde med kommuner. Artiklen er tiltænkt et temanummer i et tidsskrift, hvor vi diskuterer professionalisering af trænere.
Dette er særligt interessant i mit projekt, hvor flere kommuner og idrætsorganisationer udvikler uddannelsesmateriale med henblik på trænerens og foreningens inklusion af nye målgrupper indenfor sundhedsfremmende, forebyggende indsatser samt mennesker med kroniske sygdomme.”
Hvad undersøger I?
Signe: "I artiklen undersøger jeg hvilken betydning et særligt uddannelsesmateriale har for de frivillige træneres rolle, position og funktion i mellemrummet mellem foreningen, kommunen og deltageren."
Adam: "Min afhandling undersøger ’hvordan man i en demokratisk proces med fokus på holdspil kan udvikle idrætskulturen på fire forskellige ungdomsuddannelser’. Jeg arbejder med et aktionsforskningsdesign med fokus på holdspil og fællesskaber."
Hvordan bidrager jeres forskning til samfundet?
Signe: ”Den viden, jeg kommer frem til, vil gavne kommuner og idrætsorganisationer i deres fremtidige arbejde med og forståelse for trænernes kompetenceudvikling, når nye målgrupper skal inkluderes i foreningslivet og hvilke færdigheder, det giver mening at understøtte trænerens udvikling indenfor.”
Adam: ”Jeg glæder mig til at kunne bidrage til viden om interventionsorienterede demokratiske idrætskulturændringer og særligt med to perspektiver: Differentieret ansvarsfordeling, og betydningen af ressourcepersoner. Ungdomsuddannelser i Danmark er en broget størrelse med vidt forskellige målgrupper. ’One size fits all’-koncepter udfordrer bæredygtigheden af interventioner.
Hvad peger jeres foreløbige resultater på?
Adam: Mine resultater peger på, at samskabende og deltagende design og tilgange positivt kan påvirke ejerskab og forankring. Herunder skal der tages hensyns til målgruppens evne og vilje til at overtage ansvar i interventioner, og centrale ressourcepersoner skal identificeres og involveres som unikke kulturbærere i processen.
Signe: ”Det lidt for tidligt at dele konkrete resultater for mit vedkommende, men jeg ser frem til at dele dem med verden inden alt for længe!”
Hvornår publiceres jeres forskning?
Adam: Et review er undervejs og min afhandling bliver formodentligt publiceret primo 2024.
Signe: Tidsskriftet forventer udgivelse i foråret eller start sommer 2024.
Signe og Adams forskning er mulig takket være Nordea-fonden, der siden 2012 har støttet Center for Holdspil og Sundhed.