17. maj 2023

I Hvidovre Kommune uddannes massevis af medarbejdere i tilpassede holdspil

Kursus / Efteruddannelse

Der er fuld gang i kompetenceudviklingen af fagmedarbejderne i Hvidovre Kommune, som i samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed uddannes i tilpassede holdspil.

Fagmedarbejderne spiller holdspil.
Sanjay Gupta og kolleger prøver holdspil på egen krop.

Over 50 fagmedarbejdere på plejecentre og daghjem i Hvidovre Kommune er i samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed ved at blive uddannet i anvendelsen af tilpassede holdspil.

Formålet med uddannelsen er at give fagmedarbejderne på plejecentre og daghjem kompetencer til at anvende holdspil som et inkluderende aktivitetstilbud, der har positive effekter på deres sundhed og trivsel.

For Sanjay Gupta, der er uddannet SOSU-assistent og gruppeleder på daghjemmet Strandmarkshave, giver workshoppen i tilpassede holdspil nye værktøjer til at lave inkluderende aktiviteter, selvom nogle af borgerne er funktionsmæssigt begrænsede:

”Borgerne i den aldersgruppe, vi arbejder med, har mange begrænsninger. Nogle kan gå, nogle kan ikke. Nogle kan løfte armen, nogle kan ikke løfte armen. På det her kursus har jeg fået mange gode idéer til at udvikle aktiviteter til den enkelte i vores målgruppe.”

Det har stor betydning for borgerne, fordi det betyder, at alle kan deltage. Det giver glade borgere, der ovenikøbet får bremset faldet i funktionsniveau, når de dyrker fysisk aktivitet. Derfor oplever Sanjay Gupta også en stor opbakning fra ledelsen, ”Vi sætter borgeren først, og når borgeren er glad, er der ingen begrænsninger.”

På ledelsesgangene i Hvidovre Kommune ser man stor værdi i, at fagmedarbejderne klædes på til at afvikle tilpassede holdspil – særligt for borgernes fysiske og mentale sundhed.

”Fysisk aktivitet og bevægelse er vigtig uanset hvor I livet, vi befinder os, og holdspil kan noget helt særligt,” siger Pia Jenfort, leder af Sundhed og forebyggelse i Hvidovre Kommune. ”Med denne workshop har vi prioriteret, at relevante medarbejdere i vores plejecentre samt daghjem har fået kompetenceudvikling i tilpassede holdspil, så alle vores borgere uanset forudsætninger kan inkluderes og motiveres til at deltage i holdspilsaktiviteter. Det har vi gjort for at fremme både den fysiske og mentale sundhed.”

Holdspil er altså meningsfuldt for fagmedarbejdere og borgere, og initiativet markerer en vigtig milepæl i Hvidovre Kommunes bestræbelser på at fremme sundhed og trivsel. Med den store gruppe af fagmedarbejdere, der uddannes i anvendelsen af tilpassede holdspil, forventer kommunen at kunne tilbyde endnu flere borgerne et aktivt, trivselsfremmende forløb.

Emner