28. april 2023

1,5 år senere: Holdspil på aktivitetscentre forstærker fællesskabet

Aktivitetscentre

Efter 1,5 år med holdspil på aktivitetscentrene i Københavns Kommune står det klart, at holdspil giver værdi for både borgere og medarbejdere. Center for Holdspil mødtes med fagmedarbejdere fra seks forskellige aktivitetscentre til drøftelse af gode erfaringer, vigtig læring og fremtiden for holdspil på aktivitetscentrene.  

Spikeball på bord
Holdspil var den oplagte opvarmning til dagens møde.

Sociale, mentale og fysiske gevinster
Holdspil er en meningsfuld aktivitet på aktivitetscentrene. Sådan lyder konklusionen fra langt størstedelen af de adspurgte fagmedarbejdere i evalueringen af indsatsen på de københavnske aktivitetscentre. På dette møde blev det tydeliggjort, at holdspil fremmer glæde, grin og smil og er med til at styrke fællesskabet mellem borgerne, hvilket lander lige ind i aktivitetscentrenes kerneopgave: bekæmpelse og forebyggelse af ensomhed.

Som en bonus fasttømrede Ph.d.-studerende ved Center for Holdspil og Sundhed, Jonas Rud Bjørndal, i sit oplæg om den aktive hjerne, hvorfor holdspil er et ideelt tilbud for borgerne på aktivitetscentrene. Forskningsresultater viser nemlig, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på hjernens sundhed og hukommelse.

Holdspil vækker begejstring hos Lasse, der er fysioterapeut og aktivitetsmedarbejder på Aktivitetscenter Bispebjerg, hvor man hver torsdag afholder holdspil til stor glæde for borgerne:
”I de holdspil vi laver, der glemmer de deres begrænsninger. Morskaben overtager, og nu har de et hold, der hepper på dem, så glemmer de hvad, de ikke kan.” fortæller han. Både borgere og fagmedarbejdere oplever positive effekter af holdspil, og der er et brændende ønske om at forankre det på den lange bane.  

Holdspil indbyder til samarbejde
Det er ikke kun borgerne, der får gavn af holdspil. Ved at samles om holdspilsforløbet får fagmedarbejderne på tværs af centrene mulighed for at dele erfaringer og viden, der kan løse de udfordringer, der opstår, når man skal implementere et nyt tilbud.

Forudsætningerne for afvikling af holdspil på aktivitetscentrene varierer nemlig i form af deltagernes funktionsniveau, mængden af deltagere og rummets dimensioner, og derfor må medarbejderne ind i mellem tænke ud af boksen. På Aktivitetscenter Langgadehus bygger medarbejderne bander til både baner og stole, og på Vesterbro hænger man hulahopringe fra loftet, så der kan daskes balloner igennem.

Fagmedarbejderne er altså fulde af gode løsninger, og de glæder sig over at kunne dele dem med deres kollegaer fra de andre centre. Sådan samarbejder de om at fjerne de barrierer, der kan være i vejen for at afvikle holdspil. ”Det er mega-relevant.” fortæller Lasse, ”Der er et fælles ønske om, at vi skal lave mere sammen. Det giver rigtig god mening både for borgerne og for udviklingen af holdspil, så man kan ramme lidt bredere. Det er en vildt god måde at mødes på på tværs.”

Fremtiden byder på endnu mere holdspil
Ønsket om mere samarbejde og fællesskab mellem centrene kommer også til udtryk, når man spørger Lasse om, hvad fremtiden byder på for holdspil på aktivitetscentrene. Der skal samarbejdes om at lave aktiviteter med andre, nærliggende centre, hvor man kan mødes ugentligt til holdspil og afholde ”turneringer” månedligt, så borgerne får mulighed for at møde gamle bekendtskaber.

På den måde kan man samle flere borgere, udvide fællesskabet og sprede gejsten, samtidigt med at man viser borgerne, at der er gang i den på aktivitetscentrene.

Forankringen af holdspil som et fast aktivitetstilbud kan ifølge Lasse være med til at få endnu flere borgere ud af hjemmet og ind varmen:
”Vi er ikke bare et sted hvor, man bare drikker kaffe og strikker, vi har meget mere fokus på aktiviteter og fællesskab. Der er ikke nogen, der skal sidde ensom derhjemme.”

Emner