Tilpassede holdspil med fokus på seniorer
Holdspil på københavnske aktivitetscentre skal sikre aktive fællesskaber for borgere over 65 år
Medarbejdere fra fem af Københavns Kommunes aktivitetscentre bliver igennem et projektsamarbejde med Center for Holdspil og Sundhed klædt på til at sætte holdspilsaktiviteter i gang for ældre borgere. Målet er at skabe aktive fællesskaber og derigennem blandt andet forebygge ensomhed blandt målgruppen.
Det sociale element er et af holdspillets stærkeste kvaliteter sammenlignet med andre former for aktivitet. Følelser af fællesskab og sammenhørighed kommer ofte af sig selv ved at være sammen om et fælles mål.
Derfor har Københavns Kommunes Afdeling for Ældreliv indgået et samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, hvor centret skal stå for kompetenceudvikling af medarbejdere på kommunens aktivitetscentre, som omkring 1.600 københavnere benytter sig af.
Balloner som bolde og kegler man ikke falder i
Igennem nogle få workshops skal medarbejderne på de københavnske aktivitetscentre blive i stand til at sætte inkluderende holdspilsaktiviteter i gang med borgerne. Og i den proces er der et stort fokus på, hvad der reelt kan lade sig gøre i praksis ude på de forskellige aktivitetscentre, beretter udviklingskonsulent Signe Holmenlund fra Center for Holdspil og Sundhed:
”Vi er nødt til at tilpasse spillene til de mennesker og rammer, vi har med at gøre,” fortæller hun. ”Selvom vi tit tager udgangspunkt i klassiske spil og lege, tilpasser vi dem, så de ældre kan være med både fysisk og mentalt.”
”For eksempel kan man vælge at sætte nogle stole frem, så dårligt gående også kan være med. I stedet for tunge bolde kan man vælge balloner eller ærteposer, ligesom det også er vigtigt at have blik for, at reglerne ikke må være for indviklede. Bruger man kegler til at markere banen, skal man ikke kunne falde i dem og alle den slags små ting, der gør en forskel mellem en god og en dårlig oplevelse for deltagerne,” forklarer hun og understreger, at det vigtige er, at alle bliver inkluderet.
Blik for hverdagens begrænsninger
Ud over opmærksomhed på deltagernes forskellige fysiske og mentale forudsætninger, skal spillene også kunne fungere i de rammer, man i praksis har til rådighed på aktivitetscentrene.
Derfor er det også vigtigt, at man for eksempel ikke på forhånd har en forventning om at kunne lave urealistisk store baner. Spillepladsen skal derimod relativt enkelt kunne skabes inde på centrene. I frokoststuen eller lignende steder.
”Man kan faktisk komme rigtig langt med ganske få kvadratmeter, fordi målgruppen på aktivitetscentrene ikke er lige så bevægelig som andre,” påpeger Signe Holmenlund. ”Kan man skabe bare et lille rum, kan man åbne op for en masse forskellige muligheder.”
Opleves som meningsfuldt og styrker fællesskabsfølelsen
Center for Holdspil og Sundhed er indtil videre hentet ind til at udføre kompetenceudvikling for fem af Københavns Kommunes 16 aktivitetscentre for borgere over 65 år.
De foreløbige evalueringer af projektet blandt deltagerne har været god. Medarbejderne har givet udtryk for, at det er meningsfuldt, og borgerne synes, det er sjovt og efterspørger holdspilsaktiviteterne igen.
Feedbacken fra de københavnske aktivitetscentre taler godt ind i centrets øvrige erfaringer fra holdspil med ældre, hvor der ofte sættes pris på aktiviteter med et mere legende fokus end træning på maskiner. Derudover medfører de medrivende spil ofte, at borgerne glemmer nogle af deres fysiske begrænsninger.
Emner
Kontakt
Signe Rosengreen Holmenlund ved interesse for kurser eller videreuddannelsesforløb.
Telefon: 30 23 86 30
Mail: srh@nexs.ku.dk
På barsel
Lotte Tranekær Nielsen, ved interesse for kurser eller videreuddannelsesforløb.
Telefon: 50 57 13 59
Mail: lotn@nexs.ku.dk