18. januar 2021

Stressramte mænd finder ro gennem holdspil

STRESS

Hele 93 % af deltagerne i Åben og Rolig holdspilsforløbet oplevede efter ni uger, at holdspil og meditation tre timer om ugen forbedrede deres helbred. Forløbet er resultatet af et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Fonden Mental Sundhed samt Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet.

Floorball mænd
Arkivfoto.

Behandlingsforløbet ”Åben og Rolig” er et velkendt program, der har vundet indpas i hele landet som et tiltag mod stress.

Og i løbet af de seneste to år har stressramte mænd i Aalborg Kommune så fået tilbuddet om at deltage i Åben og Rolig med et nyt twist – tilføjelsen af holdspil.

Her er deltagerne mødt op tre timer om ugen i små hold til deltagelse i forskellige holdspil og indlagte forløb med meditation undervejs.

Og resultaterne fra de første to hold har været overvældende positive. Tilbagemeldingerne var fyldt med tilkendegivelser af, at forløbet i høj grad har givet deltagerne strategier til at nedbringe deres stressniveau.

Således oplevede hele 93,3 % af deltagerne, at forløbet havde medvirket til at forbedre deres helbred. Og samtlige deltagere erklærede sig enten ”tilfredse” (33 %) eller ”meget tilfredse” (67 %) med forløbet.

Kunne noget igen efter følelsen af at fejle

De fleste af deltagerne har fundet stor værdi i, at forløbene har været målrettet mænd samt at forløbene har indeholdt holdspil. 

Alle interviewpersoner fortalte positivt om holdspilsdelen. Det blev beskrevet, at holdspillet var med til at gøre dem trygge, og at de fandt ind til noget genkendeligt. Mange fik en følelse af, at de kunne noget igen i en tid, hvor der ellers var en følelse af at fejle på mange andre områder. Deltagerne beskrev, at de fik en fornemmelse af at opnå noget sammen, som stadig var overskueligt og inden for rækkevidde. For nogle var det en følelse af, at holdspillet ændrede deres humør i positiv retning både under og efter spillet. For andre var det rart at mærke følelserne i kroppen som en reaktion på fysisk aktivitet fremfor som en psykisk reaktion på stress.

Oven på de gode oplevelser i Aalborg Kommune er det ambitionen, at konceptet med holdspil på Åben og Rolig-holdene skal udbredes til resten af landet inden for en overskuelig fremtid.

Rapporten kan tilsendes ved forespørgsel.