Holdspil og fællesskab skal løse sundhedsudfordringer i samfundet
Center for Holdspil og Sundhed inviterer til seminar og debat under temaet "Holdspil og fællesskab skal løse sundhedsudfordringer i samfundet".
Deltag i seminaret, og hør mere om centrets nye fokusområder. Vær med til at drøfte og - i fællesskab - udvikle centrets nye aktiviteter.
Center for Holdspil og Sundhed styrker sin indsats via ny bevilling
Center for Holdspil og Sundhed har siden 2012 udviklet en solid viden om holdspils potentiale for at fremme sundhed og trivsel. Forskningen er gennem årene blevet omsat til motionskoncepter via holdspilskommuner, uddannelsesmateriale, workshops, kurser m.m. i nært samarbejde med centrets mange samarbejdspartnere. En ny bevilling fra Nordea-fonden muliggør, at centret kan styrke indsatsen.
Nye holdspilsbaserede koncepter
Centret vil specifikt fokusere på at udvikle og implementere nye holdspils-baserede koncepter, der kan løse brede samfunds- og sundhedsmæssige udfordringer. Koncepterne vil gennem holdspil og aktive fællesskaber fastholde unge i idræt, skabe bedre mental sundhed, bekæmpe livsstilssygdomme og sikre ældre et aktivt seniorliv.
Seminar d. 28. januar 2020
Til seminaret kan deltagerne høre mere om centrets nye fokusområder og aktiviteter, og gennem to workshops bidrage med deres viden og erfaring, og påvirke, hvordan vi sammen kan løse sundhedsudfordringer i samfundet. Der vil blive rig lejlighed til at hilse på centrets medarbejdere, herunder forskere inden for centrets udviklingsområder. I pauserne er det også muligt at mødes med medarbejdere fra Nordea-fonden, der står klar til at drøfte muligheder for konkret projektstøtte.
Læs om seminarets fem workshops herunder:
Teenageårene medfører nye store krav til unge, hvilket er forbundet med udbredt stress og mistrivsel samt et markant frafald fra idræt. Dette er problematisk, fordi idrætsmiljøer og især holdspil kan skabe gode oplevelser af tilhørsforhold og fysisk aktivitet, som kan fremme unges mentale og fysiske sundhed samt sandsynligheden for en fysisk aktiv livsstil fremover. I denne workshop vil der være fokus på unges deltagelse i idrætsfællesskaber og de udfordringer, der er knyttet hertil. Kom og hør to oplæg om hhv. hvad vi allerede ved om de unges idrætsvaner og et konkret initiativ på, hvordan man får unge på en erhvervsskole til at bevæge sig mere i hverdagen. Vi vil i denne workshop også sætte gang i en debat om hvordan man sammen med de unge på ungdomsuddannelserne kan skabe aktive og trivselsfremmende fællesskaber, og hvad der skal til for at de unge bliver motiveret for at fortsætte med at være aktive.
Tovholder:
Glen Nielsen / Sidse Nikoline Stavad
Oplæg:
Glen Nielsen, Lektor, Institut for Idræt og Ernæring, KU
Nicolas Folke Sørensen, Konsulent, Roskilde Kommune, Projekt KICK
Jacob Veje Eiriksson, Psykolog, Center for Mental Sundhed, Sundheds- og Kulturforvaltningen
Udfordringer relateret til mental sundhed udgør et stigende problem i Danmark. Cirka 20 % af alle voksne danskere svarende til 7-800.000 mennesker oplever problemer med mental sundhed i løbet af et år. Centret vil de næste år undersøge potentialet for holdspil for voksne danskere med udfordringer relateret til mental sundhed. Kom og hør to oplæg, der beskriver konkrete initiativer på hvordan bevægelse og holdaktiviteter kan spille en betydningsfuld rolle for den mentale sundhed hos hhv. borgere med en demenssygdom og stressramte mænd. Vær ligeledes med i en debat, og giv dit bud på, hvordan vi på bedste vis kan bidrage til at forbedre den mentale sundhed hos voksne.
Tovholder:
Jesper Lundbye-Jensen
Oplæg:
Anette Tybjerg-Jeppesen, Leder af implementeringsenheden, Center for Psykisk Sundhedsfremme
Helle Winther, Lektor, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
Holdspil virker lige så godt som styrketræning og konditionstræning tilsammen, når man ser på behandling af fx forhøjet blodtryk eller regulering af blodsukker og insulinfølsomhed. Med udgangspunkt i erfaringer med tilbud om holdspil i forebyggelsesindsatser, vil det blive debatteret, hvordan kommuner kan implementere holdspil. Hvilke krav stiller det til faciliteter og frontpersonale. Mange idrætsforeninger er åbne for at inkludere særlige målgrupper, men der er ofte langt fra det kommunale sundhedstilbud til en succesfuld overgang til foreningsdeltagelse.
Tovholder:
Jonas Tybirk
Oplæg:
Flemming Lassen, Chefkonsulent, Sundhed og Rehabilitering, Nordfyns Kommune
Jonas Tybirk, Rådgiver, Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet
Holdspil som et alternativ til traditionelle træningsformer virker motiverende, og kan sikre fastholdelse i en aktivitet. Det er afgørende, at borgeren finder glæde ved motionsformen, da det potentielt kan sænke udgifterne til behandling og for borgeren betyde, at der kan spares på medicinen. Implementering af nye tilgange til motion for ældre borgere kan nemt komme i konflikt med de eksisterende opfattelser, hvilket kan føre til begrænset tiltro til initiativet og hæmme processen. Idrætsforeninger er ofte meget modtagelige over for gruppen af ældre borgere, og der opstår flere og flere tilbud til ældre. Bliver man nogensinde for gammel til holdspil?
Tovholder:
Mogens Theisen Pedersen
Oplæg:
Anders Kragh Jespersen, Programleder Idræt for seniorer, DGI
Jonas Bo Madsen, Udviklingskonsulent, Copenhagen Floorball Club
CHS implementeringsarbejde tager udgangspunkt i idrættens samfundsansvar og afsæt i implementeringsforskningen, hvor en central pointe er, at det er nødvendigt kontinuerligt at evaluere implementeringsprocesser, så de altid tilpasses de givne omstændigheder. Med andre ord er implementering af holdspil en dynamisk proces, og der er brug for løbende erfaringsopsamling for, at vide hvordan processen forløber, og hvor det er nødvendigt at foretage justeringer. Samtidig peger forskningen på, at sundhedsfremme- og forebyggelsesfeltet er præget af en udpræget mangel på viden om, hvordan man bedst implementerer effektive indsatser. Og det samme gør sig gældende i idrætsfeltet, hvor især Bevæg dig for livet har sat en forandringsdagsorden, der fokuserer på at reformere idrætten, så den i højere grad løser flere samfundsproblemer. I lyset heraf har CHS bedrevet følgeforskning og fulgt nogle implementeringsprocesser tæt, blandt andet af DBU´s fodboldfitness koncept, i et af Københavns kommunes forebyggelsescenter og i de tre holdspilskommuner og blevet klogere på hvad der skal til for at skabe varige strukturelle forandringer.
I denne workshop vil der være fokus på nogle erfaringer med implementering og innovation i idrættens landskab, og de udfordringer der er knyttet hertil. Kom og hør oplæg om:
- Hvordan ”Holdspil på recept” blev implementeret i Forebyggelsescenter Nørrebro, og hvilke muligheder og begrænsninger der var i forløbet (v. Henriette Folkmann Hansen).
- Hvordan Get2sport arbejder med implementering i foreningslivet i socialt udsatte boligområder med henblik på at skabe varige forandringer (v. Preben Astrup).
Vi vil i denne workshop sætte gang i en debat om, hvordan man bedst muligt arbejder med implementering og innovation, både i idrættens verden og i samarbejde med velfærdskommunerne.
Tovholder:
Laila Ottesen
Oplæg:
Henriette Folkmann Hansen, Idræts- og kommunekonsulent, DGI Bornholm (tidl. Institut for Idræt og Ernæring, KU)
Preben Astrup, PA-Konsulent, DIF/Get2sport
Tilmelding
Online tilmelding til seminaret er nødvendig og foregår her. Fristen er d. 16. januar 2020. Det er gratis at deltage, men tilmelding er bindende, da der serveres mad og drikke (no-show fee: 700 kr.). Afmelding kan foretages frem til tilmeldingsfristen.
Har du spørgsmål?
Kontakt Mie Bendtsen, mbendtsen@nexs.ku.dk